Skip to main content

Budapesti Erőmű Zrt. – PTVM kazánok rekonstrukciója

Megrendelő: Budapesti Erőmű Zrt.
Beruházás éve: 2002-2004
Létesítmény: Kazán nyomásalatti részek és tüzelőberendezés rekonstrukciója

A kazánok műszaki adatai

Teljesítmény113 és 57 MW
Víz nyomás11 bar
Megengedett nyomás25 bar
Víz hőmérséklet130 °C
Megengedett hőmérséklet150 °C
Tüzelőberendezés4 db fenékégő kazánonként
Tüzelőanyagföldgáz és tüzelőolaj

A fővállalkozásban a következő tevékenységek valósultak meg

  • Kispesti Erőmű 9-10 sz.PTVM-100 típusú forróvízkazán (113MW) komplett alakítása a nyomásalatti részek és tüzelőberendezések cseréjével együtt
  • Kelenföldi Erőmű 1-2 sz. PTVM-50 típusú forróvízkazán (57MW) komplett átalakítása a nyomásalatti részek és a tüzelőberendezések cseréjével együtt
  • a kezelőfelületek, folyamatirányító berendezések,biztonsági berendezések cseréje
  • villamos rendszer komplett átalakítása

A beruházások az erőművek rekonstrukciójának keretében valósultak meg. Az első kazán átalakítása 2002. tavaszán kezdődött meg.Az utolsó kazán üzembe helyezése 2004. telének végén fejeződött be.

A kazánok teljes nyomásalatti részei és a tüzelőberendezései is ki lettek cserélve. A kazánok eredeti acélszerkezetei megmaradtak de néhol kisebb-nagyobb átalakításra került sor. A kazánokra egyenként alacsony Nox kibocsátású földgáz és tüzelőolaj alternatív égők kerültek felszerelésre. Az átalakításhoz hozzá tartozott a teljes irányítástechnikai és villamos rendszerek megújítása.

Az átalakításhoz tartozó tervezés, gyártás és kivitelezés mellett az üzembe helyezést is saját erőből oldottuk meg. Olyan szakipari munkák mint a villamos vagy irányítástechnika, megfelelő alvállalkozókat alkalmaztunk.

Galéria